Yağ bezeleri veya kistleri çok yaygın bir hastalık olduğu için insanların aklına takılan bir çok soru da oluşmaktadır. Bunların çoğu gereksiz gibi görünse de aklına takılan kişiyi çok huzursuz edebilmektedir. Bu soruların en sık karşılaşılanları kısaca özetlemek gerekirse şunlar yazılabilir;
Yağ Bezesi Halsizlik Yapar mı?
Halsizlik yapması mümkün değildir çünkü metabolik bir hastalık değildir yani vücudun çalışan sistemleri ile ilişkisi olmayan bağımsız bir ünitedir. Halsizlik daha çok hipotiroidi, anemi (kansızlık), depresyon ve iyi beslenememe gibi durumlarda karşımıza çıkar.
Lipomda bu tür şikayetler varsa asıl neden farklı bir hsatalık olacağından araştırma yapılmalıdır.
Yağ Bezesi Hareket Eder mi?
Evet lipomların karakteristik bulgularındandır. Kenarına basınca yana dopğru kayar. Kendine ait kapsülü olduğu için çevre dokulara yapışık değildir, ilişkisi komşuluk ilişkisi şeklindedir.
Kötü huylu beze olan liposarkomdan en büyük muayene bulgusu farkı bu şekilde parmağın altında kayarak hareket etmesidir.
Yağ Bezesi İzi Nasıl Geçer?
Tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) ile yapılır. Ayaktan yapılan bir tedavidir yani hastane ortamında olması gerekmez, klinik şartlarında güvenle yapılabilir. Ciddi bir ameliyat olmamakla birlikte görsel alanda olanların ameliyatında kalacak iz miktarı önemlidir.
En az iz kalacak şekilde ameliyat planı yapılmalıdır. Bezeyi rahatça çıkarak kadar büyük kesmek yerine zorlayarak çıkaracak kadar yani olabildiğince küçük kesilmelidir. Geride kalacak izin şekli balık kılçığı gibi olmaması için gizli dikişle dikilmelidir.
Yağ Bezesi Tekrarlar mı?
Doğru şekilde yapıldıysa yani kapsülü net bir şekilde çıkarıldıysa asla tekrarlamaz. Başka bölgelerde yenilerinin çıkması bezenin tekrarladığı anlamına gelmez çünkü bir lipomun alınması başka lipomların çıkmasını da engellemez. Bu durumu şuna benzetebiliriz; çürüyen bir dişi çektirmek diğer dişlerin çürümesini engellemez, başka dişler çürüyecekse çürüyecektir.
Yağ Bezesi Neden Morarır?
Aslında çıkarılan bezelerin hepsi deri altındaki yağlı doku ile aynı renktir. Hafif sayıya çalan bir rengi verdır ancak bir yere çarpma, azimle ya da sıkıştırma gibi nedenlerle lipomun kapsülüyle sınırlı alanının içine kanama olursa bu kan rengini mora çalar renge döndürebilir.
Lipom morarırsa diğer vücut alanlarında çarpma sonucu görülen morluk gibi 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Dışarıdan yapılacak uygulamalar bu süreyi değiştirmez.
Yağ Bezesi Yumuşak mı Olur?
Sert bir yapısı yoktur, kayısı kurusu kıvamındadır, ya da yemek tariflerinde sıkça kullanılan kulak memesi kıvamındadır. Hızlı büyürse kapsül dar geleceğinden biraz daha sert olabilir. Sert ya da yumuşak olması iyi veya kötü huylu olduğu yönünde bir muayene bulgusu değildir.
Yağ Kisti Neden Ağrır
Kistler bezelerden farklı yapılardır. Ağrı varsa akla ilk gelecek şey kistin iltihaplanmasıdır. İltihap olduğunda basınç artar ve ağrıya neden olur. Bir diğer ağrı sebebiyse travmalardır yani kist ve bezeyi bir yere çarpmak veya ezilmesine neden olmaktır.