Kafada Çıkan Yağ Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda sizlere yağ kisti ile alakalı bilgi vereceğiz. Halk arasında bilinen yağ bezesi ve yağ kisti aynı sağlık problemi gibi değerlendirilmektedir. Ancak ikisi birbirinden farklı rahatsızlıklardır.

Yağ bezesi vücudun kafa derisi hariç her bölgesinde görülebilmektedir. Özellikle avuç içi, atak tabanı ve sırt bölgesinde yağ bezelerine rastlanmaktadır. Yağ kisti ise kafa derisinde görülmektedir.

Kafa da Yağ Kisti Nedir?

Bu sorununun kaynağı yağ bezleridir. Daha net anlaşılması için saçlarımızdaki yağlanmayı düşünebiliriz. Saçlarımızda meydana gelen bu yağlanmalar bu bezleri sayesinde olmaktadır. Bu salgıların herhangi bir sebeple cilt dışına çıkamaması kafa derisinde kistlerin oluşumuna sebep olmaktadır.

İlk etapta oluşumu fark edilmeyen kistler zaman içerisinde şişlik yaparak kişiler tarafından fark edilmektedir. Ortaya çıkan şişlikler kist adını alsa da bunlar iyi huyludur. Kötü huylusuna oldukça nadiren rastlanmaktadır. Bunlar kafa derisine yayılmış şekilde bulunan 3-4 cm çapında şişliklerdir.

Neden Oluşur?

Bu dokuların neden meydana geldikleri kesin olarak bilinmemekle beraber doktorların ittifak ettikleri bazı sebepler bulunmaktadır. Oluşan bu şişliklerin genetik olabileceği kuvvetle düşünülmektedir. Bunun dışında yaşanılan travmalar ve ameliyatlar bu kistlerin oluşmasında etkili olabilmektedir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kafa derimizde aktif çalışan yağ bezeleri bulunmaktadır. Saydığımız be sebeplerden veya başka bir sebepten bu bezlerden salgılanan sıvının dışarı atılamaması sonucu bu kistleri oluşmaktadır.

Kafadaki Her Şişlik Yağ Kisti Midir?
Elbette kafamızda oluşan her şişlik bu sağlık sorunu ile alakalı olmak zorunda değildir. Ancak unutulmamalıdır ki kafamızda oluşan her şişlik ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.

Kafadaki şişliklerin % 99 kadarı yağ kisti şeklinde karşımıza çıkar.

Ne Gibi Şikayetlere Sebep Olmaktadır?

-Ağrı
Cilt altında salgılanan salgıların cilt dışına çıkamaması ile deri altında sertleşme ve şişlik meydana gelmektedir. Oluşan bu yapı zaman içerisinde büyüyerek kişilerde ağrı şikayetine yol açmaktadır. Oluşan bu yapı vücuttan çıkartılana kadar maalesef ki ağrılı bir sürece sebep olmaktadır.

İnsanların doktora başvurmasına sebep olan da aslında bu şikayettir. İnsanların çoğu şişliği fark etse dahi ağrı yaşayana kadar doktora başvurmazlar.

-Kızarıklık ve Ateş
Yazımızın giriş kısmında bu yapıların iyi huylu tümörler olduğundan bahsetmiştik. Ancak nadiren de olsa bunların kötü huylu olanları gözlenmektedir. Kötü huylu olan cins ciltte kızarıklık ve ateş gibi şikayetlere neden olmaktadır.

Kızarıklık ve ağrı şikayetleri iltihap gelişmesi halinde gördüğümüz sorunlardır.

Kendiliğinden Geçer Mi?

Oluşan bu dokularının vücutta kendiliğinden kaybolması veyahut iyileşmesi söz konusu değildir. Bu yapıların yok olmasının tek yolu cerrahi müdahale ile vücuttan alınmasıdır. İnsanlar arasında bahsedilen ilaçla, kremle veya bitkisel yollarla tedavisi mümkün değildir.

Oluşan yapıların kendiliğinden geçmesi söz konusu olmadığı gibi bu yağ dokuları zaman içerisinde büyüme eğilimindedir. Büyüme ile ağrı artmakta ve kişilere görsel anlamda rahatsızlık vermektedir.

Teşhis ve Tedavi İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Bu sağlık sorunun için bireyler genellikle cildiye, dermatoloji gibi bölümleri tercih etmektedir. Ancak bu tedavi süreci için doğru bir tercih değildir. Çünkü oluşan bu yapıların ilaç veya kremle tedavisi söz konusu değildir.

Mutlaka cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenler göz önüne alındığı takdirde genel cerrahi alanında uzman bir doktora muayene olmak en mantıklısı olacaktır.

Kafada Yağ Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Oluşan yaş dokuları ameliyat yöntemi ile vücuttan çıkartılarak tedavi uygulanmaktadır. Ancak bilinen ameliyatlar gibi uzun ve yorucu bir tedavi süreci yoktur.

İşlem bir dakika kadar kısa bir sürede yapılabilmektedir. Tedavinin ameliyat olarak nitelendirilmesinin tek sebebi uygulamanın kesi açılarak yapılmasıdır.

İşlemin uygulanması için saçların kesilmesine veya kazınmasına gerek duyulmamaktadır. Ameliyat bölgesel uyuşturma ile yapılmaktadır. kistin deriden çıkarılması için yetecek boyuttaki en küçük kesi açılarak oluşan doku vücuttan çıkarılmaktadır. Kesinin küçük olması hasta açısından oldukça önemlidir.

Büyük yapılan bir kesi kafa derisi gibi her zaman göz önünde bulunan bir alanda estetik anlamda hoş durmayacağı için tercih edilmemektedir. Kesinin küçük olması, saçların kesilmemesi ve atılan dikişin açılan kesiye en yakın mesafede atılması sayesinde hasta işlem sonrasında estetik anlamda kaygı ve rahatsızlık yaşamamaktadır.

Kist vücuttan çıkarılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise çıkarılan dokunun mutlaka kendisini çevreleyen zar ile birlikte çıkarılmasıdır. Şayet bu zar çıkarılmaz ise rahatsızlığın tekrarlama ihtimali bulunmaktadır.

Ameliyat Sonrası Neler Yapılmalı?

Tedavi sonrasında kullanılması önerilen herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Pansuman vs gibi herhangi bir özel bakıma da ihtiyaç duyulmamaktadır. Yalnızca hastalara tedavi oldukları gün değil de ertesi gün banyo yapmaları önerilmektedir.

Saçlı deride gizli dikiş atılamaz (atılırsa daha çok saç kökü zarar görebilir) bu sebeple kullanılan dikiş materyaline göre dikiş almak gerekebilir.

Dikiş Ne Zaman Aldırılır

Vücutta yaralanan veya ameliyatla kesilen yer çeşitli yöntemlerle dikilir. Kafa derisindeki kesiklerde gizli yani estetik dikiş konma daha doğrusu konamaz, normal dikiş atılır. Yine atılan dikişler farklı bölgelerde farklı sürelerde alınır.

Mesela guatr ameliyatından sonra 3.- 4. gün alınırken ayak tabanında 15-18 günde alınır. Saçlı deri iyi kanlandığı için 7.-9. günlerde alınabilir. Çok erken alınırsa ameliyat yeri açılabilir, geç alınırsa deriyi kesip o bölgede saç çıkmasını engelleyebilir.

5 Dakikada Yağ Bezesi Tedavisi IDEA'da © 2017 Künye| Gizlilik Politikası | Site Kullanım Koşulları | Anasayfa