Çok rahatsız etmese de büyüme potansiyeli, ağrı yapma durumu, iltihaplanma ihtimali gibi sebeplerle yok edilmesinin doğru olduğu bir hastalıktır.
Yağ bezesinin çeşitli tedavi yöntemleri olmakla birlikte aslınta yaygın yapılan ve doğru olan tek tedavi yöntemi ameliyat yani cerrahi işlemdir. Cerrahi işlem kelimeleri hastayı tedirgin etse de aslında son derece basit bir girişimdir. İstirahat gerektirmeden yapılabilir, hasta aynı anda sosyal yaşamına ya da işine dönebilir.
Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir?
Uygulanan ve uygulanmayan yöntemleri şöyle sıralayabiliriz.
Liposuctionla lipom tedavisi ;
Liposakşın diye okunur. 6-7 mm çapında boru şeklinde uzun kalem gibi aletle yağın olduğu alana girilir, ucuna emici takılır. Emici yağı emerek vücut dışına alır ve bir kavanozda biriktirir. Yüksek maliyetli olması, klasik ameliyattan daha zahmetli olması ve ameliyata ciddi bir üstünlüğü olmaması sebebiyle tercih edilmemektedir.
Tek avantajı daha kısa bir iz kalmasıdır. Yüz bölgesi gibi izin önemsendiği yerlerde uygulanabilir ancak yüz bölgesindekiler klasik cerrahi ile de 1 cm den çıkarılabilmektedir.
Yağ Bezesi Aldırma
Küçük cerrahi işlem sınıfına girer. Bezenin çapının yarısı kadar deri kesilir, bu kesikten beze çıkarılır. Çapının yarısı kadar kesmek genellikle yeterli olmaktadır. Daha büyük kesilmesi daha büyük iz kalmasına neden olacağı için küçük kesi tercih edilir.
Narkoza ihtiyaç olmaz, bölgesel uyuşturmayla hiç ağrı duymadan çıkarmak mümkündür. Genellikle iz zor fark edilecek kadar az olur ama estetik dikiş ile kapatılmalıdır yoksa balık iskeleti şeklinde bir iz kalır.
Yağ Bezesi Ameliyat Videosu
Kafadakiler saçlar kesilerek alınmalıdır, saçları keserek almak işi kısmen kolaylaştırsa da son derece gereksizdir. Hastanın haftalarca rahatsız olmasına neden olur.
Yağ Bezesi Lazerle Tedavi
Özünde lazerle tedavi diye bir uygulama yoktur. Liposuctionda lazerle parçalamak işlemi kolaylaştırmaktadır ancak bu çok geniş alan çalışmalarında işi kolaylaştırma ve hızlandırma avantajı vardır ama bezede kullanımı yoktur.
Lokal Anestezi gerekir mi?
Evet narkoza ihtiyaç olmaz ama bölgesel olarak uyuşturmak gerekir yoksa hastanın canı çok yanar. Liposuctionda daha geniş alanlar uyuşturulduğu için narkoz yani genel anestezi ile yapılır.
Yağ Bezesi Şırınga İle Alınır mı?
Kistlerde kalın iğne ile almak zor da olsa mümkündür ancak hiçbir anlamı yoktur çünkü kapsülü deri altında kaldığı için % 100 ihtimalle tekrar ortaya çıkar. Bezeyi şırıngayla çekmek mümkün değildir çünkü doku yapısındadır ve enjektör iğnesi kadar ince bir iğneye girmez.
Yağ Bezi Ameliyatı Sonrası
Herhangi bir öneride bulunulmaz. Estetik dikiş konduysa ertesi gün banyo yapılabilir ve belirsiz bir iz kalır. Ağrı, sancı olmadığı için aynı gün işe dönülebilir. Dikişler gizli olduğu için pansuman, yara bakımı ve dikiş aldırmak gerekmez.
Yağ Bezesine Hangi Doktor Bakar
Aslında eli neşter tutan her cerrah bakabilir ama bu tür uygulamalar genel cerrahi branşına girer. Ve genel cerrahlar daha tecrübelidir. Vajinada kist olması halinde jinekologa, gözün arkasındaysa göz doktoru gibi spesifik alanlarda ilgili branş uzmanına gidilir.
Lipom Kanserleşir mi?
Hayır asla kanserleşmez. Çok büyüyebilir ama kanserleşme riski yoktur. Kanser olarak başlayıp giderek büyüyen, tedavisi daha zor olan yağlı doku kaynaklı liposarkom çok farklı bir hastalıktır ve çok seyrek rastlanır.
Tedavi benzer şekilde ameliyatla yapılır ancak liposarkomun kapsülü net değildir ve tamamen temizlenmesi zordur, tamamen temizlenemediği için çok sık bir şekilde aynı bölgede tekrar oluşur.
Lipom Nasıl Eritilir
Her ne kadar lipoliz, soğuk lipoliz, mezoterapi, ultrason gibi uygulamalarla eritilebileceği söylense de gerçekte eritmek mümkün değildir, aslında eritilse bile kapsülü yerinde kaldığı için aynı şekilde tekrar olur. Kapsül çıkarılmadığı sürece yağ bezesi tedavi edilmiştir demek mümkün değildir.
Yağ Bezesi Aldırma Fiyatı
Bezenin büyüklüğü, hastanın sosyal güvencesinin olup olmaması ve gidilen kliniğin ücret politikasına göre çok değişmektedir. Ücretlerini internette yazan tek klinik İdea Kliniğin ücretleri şu şekildedir; SGK sı olmayan hastalarda 2 cm ye kadar olan ilk kist 2000 TL’den başlarken eklenen her kist 1000 TL’den başlar.
SGK olan hastalarda bu ücretlerin % 50’si uygulanır yani ilk kist 1000 TL eklenen her kist 500 TL’den başlar. Çok büyük kistlerin tedavi ücreti muayeneyle belirlenir. Ücretler toplam ücret olup muayene, ultrason, tahlil gibi isimler altında ek ücret alınmaz.
Yağ Bezesine Bitkisel Çözüm
Asla mümkün değildir, bazı internet sitelerinde çeşitli bitkisel kürler önerilse de hiçbir anlamı yoktur ve de bu öneride bulunan kişinin hiçbir tıbbi eğitim ve birikimi yoktur.
Kaynak: https://www.ideaklinik.com.tr/lipom-yag-bezesi-nedir-tedavisi-nasil-yapilir/