Bu tür sorunlar yerleşim yerine, büyüklüğüne, içeriğindeki maddenin yapısına göre çeşitli sınıflara ayrılmaktadır. Yağ dokusu ile ilgili bu gibi tümörler de içeriğindeki maddenin yapısına göre üç gruba, bulunduğu yere göre de çok çeşitli sınıfa ayrılabilir. Lipom da denmektedir.
Yağ Bezesi Çeşitleri Nelerdir?
Yapısına göre sınıflama; 3 sınıfa ayrılır
1- Yağ kisti
Çoğunlukla kafa derisinde olur ama vücudun her yerinde görülebilir. Bezeden çok farklıdır. Çıkarıp içeriği incelendiğinde nebati yağa benzer bir yapıda olduğu görülür. Krema gibi etrafa bulaşacak bir yapısı vardır. Bu nebati yağa benzer salgı çok ince bir zar şeklinde kapsülle sınırlanmıştır. Tedavisi cerrahidir.
2- İyi Huylu Yağ Dokusu Tümörleri
Beze diye tanımlanan sınıftır, diğer adı lipomdur. Lipomlar da kistin tam tersi kafa derisinde hiç olmazlar bunun dışında vücudun her bölgesinde olabilirler. Kistler gibi sınırsız büyüme yeteneğine sahiptirler. İçindeki madde açık sarı bir doku yapısındadır.
Ezmek için basınç uygulamak gerekir. Koyunların kuyruğundaki yağın yapısına benzer. Tedavisi yine cerrahidir.
3- Kötü Huylu Yağ Bezesi Kanserleri
Deri altında destek oluşturan yağlı dokunun kanserleşmesi şeklinde gelişir. Liposarkom denir. Lipomdan farklı olarak hafif sarı gri arasında bir rengi verdir. Hafif dokunmakla yayılma eğiliminde yani daha yumuşak bir yapıdadır.
Kötü huylu olmasına rağmen kan yoluyla başka organlara sıçramadığı için öldürücü değildir. Çok seyrek rastlanan kanser türlerindendir. Tedavisi geniş olarak ameliyatla çıkarılarak yapılır.
Yerleşim Yerine Göre Yağ Bezeleri
Çene Altında Lipom
Seyrek görülen bir bölgedir. Kilolu insanlarda doğal yapı olan gıdı ile karıştırılmaktadır. Çene altımda lipom var diye gelenlerin çoğu aslında büyük gıdısı olan insanlardır.
Özellikle hızlı kilo alanlarda değişim de hızlı olduğu için lipomla karıştırılmaktadır. Sınırları çok belirginse lipomdur ve çıkarılabilir.
Ensede Lipom
Saçların bittiği yerin hemen altı ve üstünde nispeten daha sık görülür. Bölgenin yapısı gereği ameliyatı daha zordur. Yağ bezesinin sınırları çok net değildir, kasların arasına ilerleme eğilimi vardır. Yine bölgenin kanama eğilimi yüksek olması sebebiyle dikkatli ameliyat yapmak gerekir.
Göz Altında Yağ Bezesi
Bu alandaki bezeler daha çok kist yapısındadır yani içeriğinde sürülebilir nitelikte yağsı salgı vardır. Küçük kistler halindedir. Üç tipi vardır.
1- Ksantelezma;
deriden hafif kabarık ince bir tabaka halindedir, genişliği 3-5 mm çapa ulaşabilir. Genellikle orta yaş üzerinde ortaya çıkar. Kolesterolü yüksek olanlarda daha sık görülür. Cerrahi tedavisi zordur, radyo frekans ya da plazma tedavisi ile yapılabilir.
2- Siringoma;
Yine küçük kistlerdir, yuvarlak çıkıntılar şeklindedir, içi yağla dolu kistik oluşumlardır. Tedavisi radyo frekans veya plazma ile yapılabilmektedir.
3- Milium;
Siringomanın daha küçük ve daha silik halde olanlarıdır. Her ikisi de bir kişide onlarca olabilir. Her üçü de tekrarlama eğiliminde hastalıktır, tekrarladıkça yeniden tedavi edilebilir.
Kolda Yağ Bezesi
En sık ameliyatla çıkarılan bölgelerdendir, geniş alan olması dolayısıyla daha sık rastlanır. Tedavisi cerrahi olarak yapılır. Özellikle yazın kısa kol giyildiği için kalacak iz hastayı çok rahatsız edebilir bu sebeple olabilecek en küçük cilt kesilerek çıkarılmalı ve kesilen yer estetik dikiş denilen gizli dikişler halinde konmalıdır.
Kafada Yağ Bezesi
Kafada beze değil kist görülür. Aradaki fark yukarıda ayrıntılı yazılmış olup tedavileri aynıdır. Kafadakilerde farklı olarak saçlar vardır ve saçı kesmeden çıkarmak en doğru ameliyat tekniğidir. Saçların kesilmesi özellikle kadın hastaları çok rahatsız etmektedir.
Haklı bir rahatsızlıktır çünkü uzun saçlı birinin bir bölgesindeki saçları kazımak son derece çirkin görünüme neden olur.
Omuzda Yağ Bezesi
Seyrek gördüğümüz yerlerdendir. Özellikle üst kısımda ve büyük olanlar kıyafetten görünerek estetik sorun yaratabilirler. Tedavisi cerrahidir. Basitçe çıkarılabilir.
Sırtta Yağ Bezesi
Geniş alan olması nedeniyle sık görülen yerlerdendir. Gövde nin ön kısmıyla birlikte düşünüldüğünde vücudun en geniş bölgesidir. Geniş alan olması sebebiyle duyarsız hastalarda çok büyüyebilmektedir.
Vajinada Yağ Bezesi
Seyrek rastlanır, yan duvarlarda görülebilir. Bartolin kisti ile karıştırılabilir. Cinsel ilişki esnasında ağrıya neden olabilir. Jinekoloji uzmanın tedavi ettiği bir guruptur.
Yüzde Yağ Bezesi
Daha çok kist şeklindedir, seyrek olarak beze şeklinde de olabilir. Her ikisi de cerrahi olarak çıkarılır. Yüz bölgesi görünür alan olduğu için iz çok önem arz eder.
Bu konuda tecrübeli cerrahlar dışarıdan deriyi keserek değil ağız içinden yanaklardan keserek çıkarırlar. Bu şekilde yapıldığında dışarıdan görünen hiçbir iz kalmaz.
Tedavi Prensipleri
Yukarıda bahsedilen cerrahi prensipleri özetlemek gerekirse şu tarzda olmalıdır;
– Olabildiğince küçük kesikten çıkarılmalıdır
– Estetik dikişle kapatılmalıdır
– Kendi emilebilir dikişler tercih edilmelidir
– Bölgesel uyuşturma ile yapılmalıdır
– Yanakta olanlar ağız içinden alınmalıdır
– Saçlı kısımda olanlar saç kesilmeden alınmalıdır.