Bezeler insanları tedirgin edebilmektedir. Bunun en önemli nedeni lenf bezi büyümesinin ve kötü huylu tümörlerin de karşımıza beze gibi çıkmasıdır.
Aslında bu tedirginliğin olması tamamen duyarsız kalmaktan daha iyidir, en azından hasta bezenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu öğrenene kadar araştırmaya devam eder.
Beze olduğundan eminsek ciddi bir riski yoktur ama emin değilsek başka hastalıkların risklerini taşıyor olabilir.
Yağ Bezesi Riskleri
Yağ Bezesi İltihaplanması
Bezede iltihaplanma ihtimali çok düşüktür, farklı bir yapıda olan yağ kistlerinde bu risk daha fazladır. Kitlenin içine mikrop bulaşır ve iltihaplanır, iltihap ilerleyerek apseye dönüşür. Bu dönemde ağrı, bölgesel ateş, kızarıklık ve şişlikte büyüme olur.
Genellikle patladığında veya cerrahi olarak boşaltıldığında rahatlama olur. Tedavide boşaltılır. Boşaltıldıktan 4-8 ay sonra kitle yeniden oluşur. Tekrar iltihaplanmaması için aldırılmalıdır.
Ezilme
Eklem bölgeleri, kemerin altında kalan alanlar veya üzerine düşme sonucu lipom ezilebilir, ezilmeye bağlı olarak ağrı ve morluk olabilir. Şikayetler günler içinde kendiliğinden düzelir. Morluk tedirginlik yaratsa da herhangi bir yerin çarpıldığında morarmasından farksızdır.
Yağ Bezesi Kanserleşir mi?
Aslında böyle bir risk yoktur ancak iyi huylu sandığımız yağ bezi gerçekte kötü huylu olabilir. Kötü huylu olanlara liposarkom denir.
Çok kötü huylu değildir, cerrahi olarak tedavisi mümkündür. Diğer kanserler gibi vücudun diğer bölgelerine sıçramadığı için genellikle öldürücü değildir. Liposarkom denilen yağdan kaynaklanan kanser öldürücü olmamakla birlikte ameliyat sonrası tekrar etme ihtimali çok yüksektir.
Yağ Bezesi Büyür mü?
Büyümesinin hayati önemi yoktur ancak büyüdükçe ameliyatı daha zor olacağından önemli olmayan risk gurubuna sokulabilir. Çok fazla büyüyerek organlara baskı yapması da ek sorun getirebilir. Lipomlar sınırsız büyüme yeteneğine sahipti mercimek kadar olabildiği gibi kafa kadar da olabilir.
Organa Baskı Yapması
Göz arkası, dil, kulak kanalı gibi organ komşuluğunda olanlar büyüyerek komşusu olduğu organa baskı yaparak o organın işlevselliğini bozabilir, bulunduğu organa göre hayati tehlike arz edebilir. Organ komşuluğunda olanlar büyümesi beklenmeden alınması sağlıklı bir yaklaşım olur.
Yağ Bezesi Patlarsa Ne Olur?
Aslında yukarıda kısaca bahsedildiği gibi halk arasında ayrımı çok yapılamasa da beze farklı kist farklıdır. Bezelerin patlama ihtimali yoktur. Kistlerde düşme, sert çarpma gibi travmalarla patlama olabilir.
Patladığında kistin içeriği doku içine yayılır, yayılan bu salgı şeklindeki yağsı doku doku içinde iltihabi reaksiyona neden olur. Ağrı ve bölgesel ateşe neden olur. Doku içine sızan bu salgı ya haftalar içinde emilerek yok olur veya iltihap gibi zayıf bulduğu bir noktadan dışarı akar.
Yağ Bezesi Ağrır mı?
Genellikle ağrı yapmayan bir hastalıktır. Kemer altına gelen bölgeler, kalçalardaki üzerine oturulduğu için, ayak altındakiler, eklem yerlerinde gerginlik sonucu veya herhangi bir vücut alanındaki ezilmeye bağlı olarak ağrı yapabilir. Şiddetli ağrı yapması beklenmez.
Travmaya bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar günler içinde kendiliğinden düzelir ancak diğer oturma, kemer altında kalma gibi durumlar devam ettiği için kendiliğinden düzelmez. Ameliyatla alındığında düzelir.
Riskler Nasıl Ortadan Kaldırılır
En doğru yaklaşım alınmasıdır. alındığı anda tüm riskleri de ortadan kaldırılmış olur. son derece basit bir şekilde, narkoza ihtiyaç duymadan dakikalar içinde alınabildiği için ertelemenin gereği yoktur. Doğru şekilde alınırsa rahatsız edici bir iz kalmaz.